torsdag 25. september 2008

Rikshaw, eventur på sykkel i Kathmandus trange bakgater


I dag våknet vi opp til regn og var litt skuffet, for vi hadde planer om å gå litt rundt da vi i dag hadde fått muligheten til å jobbe med en presentasjon på hotellet, men regnet stanset og vi gikk ut i gatene i Thamel. Vi leitet litt før vi fant var søte gamle Rikshaw kjører; han har sport oss opp til flere ganger per dag og vi har alltid sagt ikke nå, men i dag var vi klar til å kjøre, da vi hadde sport om vi fikk lov,da vi var litt usikker pågrunn av sikkerheten. En rikshaw er en syklende taxi, og sjoføren vår var som sagt ikke av det yngre slaget, så vi var til tider ganske bekymret for hvordan det gikk med han i de trange gatene i Thamel der det kommer biler, rikshawer og motorsykler kjørende fra alle vinkler, men han hadde full kontroll(nesten i alle fall). Han kjørte oss et stykke og han dyttet rikshawen når han ble sliten og ikke hadde mulighet til å sykle lengre, men etter en stund kom vi til Durba Square i Kathmandu. Dette er det andre Durba square vi har vært på, da det i tidligere tid var tre kongedømmer i Kathamandu har de hvert sitt square, Durba betyr konge. Området her er helt fantastisk, med utrolig mange tempel som tilbeder de fleste gudene innen hinduismen.






Kumarien i Nepal holder også til her, Kumaren er en levende gudinne. Det er en ung jente som bor i en bygning kjent som Kumari Bahal, rett ved Kathmandu Durbar Square. Denne tradisjonen har vart ca. fra 1768.
Det er faktisk flere levende gudinner rundt omkring i Kathmandu Valley, men Kumari Devi, eller konglige Kumari av Kathmandu er den viktigste. Normalt er hun et sted
mellom 4 år og pubberteten, og hun må innfylle 32 strenge fysiske krav, som blant annet fargen på øynene hennes, formen på tennene hennes til hvordan stemmen hennes hørtes ut, hun må også være fødd ved fullmåne. Når man har funnet kandidater som passer alle disse kravene, blir de samlet i et mørkt rom hvor forferdelige lyder blir laget, mens menn danser i skumle masker og 108 bøffel hoder står rundt dem. Dem tror at denne jenten er en reinkardinasjon av gudinnen Durga, og derfor den jenten som ikke blir redd og holder seg ved fatning er klart den nye Kumari. I likhet som når Dalai Lama blir plukket ut må Kumari velge klær og dekorasjon som den tidligere Kumarien har brukt som en siste test. Når man har blitt valgt som Kumari Devi, flytter den unge jenten inn til Kumari Bahal sammen med familien sin og går kun ut 6 ganger i året på ulike festivaler, når hun er ute en av disse 6 gangene har hun ikke lov å gå på bakken så hun blir løftet rundt omkring. En Kumaris periode er over når hun får mensen eller mister mye blod ved fall eller noe annet. Når hun går av ved ”pensjon” får hun utbetalt en pen sum med penger. Når det første tegnet til pubertet oppstår går hun tilbake til en normal dødelig, og man må straks begynne å lete etter en ny Kumari. Bildet nedenfor er der tempelet der hun bor.















Dette tempelet kalles hippietemplet, da det på 70 tallet var en rekke hippier som satt oppover trappene og røykte diverse narkotiske stoffer. The Beatles var visst også her og prøvde ut hva det nepaliske markedet hadde å tilby. Vi opplever flere ganger daglig å bli sport om vi vil kjøpe marihuana, hasj, cannabis osv, og vi sier høflig nei.


Vi så i dag hvor Kumari bor, og hun stakk hodet ut av vinduet. Det er lov å ta bilder av området der hun bor, men når hun stikker ut hodet er det strengt forbudt å ta bilder. Vi er fortsatt litt usikre på om dette var den kongelige kumarien, da vi syntes å ha lest noe om at hun fikk mensen i januar og de enda ikke har fått en ny en, men guiden vår påstå at det ikke var sant… Men det skal vi prøve å undersøke nærmere! Hun viser seg i ett av disse vinduene.



Dette bildet er rettferdighetsguden. Hvis noen tidligere hadde gjort noe galt ville man bli stilt forran denne guden, man skulle da fortelle alt det gale man hadde gjort. Hvis man var ærlig ville man få en mildere straff, men hvis man ikke fortalte sannheten ville guden sprute blod over vedkommende.



Disse skriftene er 15 forskjellige språk, og var en tidligere konge som skrev den i veggen. Det blir sagt at hvis du kan tyde alle språkene vil du kunne få melk for alltid rennende ut av hullet du ser på bildet, men det blir også sagt at hvis du begynner og gir opp halvveis vil du bli gal.



Halt menneske halvt ørn.








I dag har vi spasert en liten tur ute, før vi blir hentet og skal på Mela, vi er enda litt usikre hva det egentlig er, men er visst en samling som skjer under en festival, men hva det nøyaktig innebærer finner vi ut i løpet av dagenJ Når vi var og spaserte kom det en mann etter Marina og sa; skoen din er ødelagt, la meg fikse den, vi får sikkert tusen henvendelser i løpet av en dag om ulike tjenester de vil selge oss, alt fra tigerbalsam til trekkingturer. Først ville ikke Marina ha skoene sine fikset, men etter litt overtalelse fra en ivrig selger gikk hun med på det.
I skrivende stund sitter vi på terrassen på hotellet og venter på at vi skal bli plukket ut, mens jeg ser utover på en ape som har forvillet seg ned i turistområdet.



Ingen kommentarer: