onsdag 24. september 2008

fortsettelse...



Etter tempelet dro vi til Patan, fra den delen av byen Dwarika er fra, her hadde vi lunsj der vi hadde utsikt over hele Durba square i Patan, dette var det tidligere kongepallaset i Kathmandu, helt til kongen fant ut at ha ville ha et mer sentralisert slott.

Etter lunsjen dro vi til lokalsamfunnet til Dwarika der de øvde seg til en festival som begynner nå i helgen, vi skal da være med hjem til Dwarika og vil oppleve ordentlig nepalsk kultur for første gang. Vi fikk se tre opptredener når vi var der. Det første var som en motevisning, under festivalen har jentene på scenen på seg tradisjonelle kostymer og viser seg fram i dem. Neste var en helt fantastisk dans, du kjente at du hadde lyst og hive deg med, de hadde utrolige bevegelser i hofter og armer, og øynene deres var utrolige å se på, da de virkelig levde seg inn. Slik jeg forstod det handlet dansen om at han ville ha henne, men ikke hun han, men etter hvert så går hun med på det.


Den siste dansen, var en fortelling om en dame fra en lavere kast som møter på en munk, munken er veldig tørst, men siden hun er fra en lav kaste føler hun ikke at hun kan gi vann til munken, munken forteller da at for han er det ingen kaster og hun kan gi han vann, det er så mye fram og tilbake før hun går med på å gi han vann, og hun begynner da å tro mer på seg selv. Kastesystemet er ikke så sterkt i Nepal lenger som det var tidligere, men du ser fortsatt sterke spor etter det.

Når vi var på vei hjem ringte Bipul og sa at vi måtte holde oss inne i kveld i tilfelle demonstrasjon, og det ble demonstrasjon rett utenfor hotellet vårt, men det er ikke farlig, de skader aldri turister, er bare deres måte å kunne si i fra på.

På søndag var det først egentlig meningen om at vi skulle på jobb, men dette ble avlyst pga demonstrasjoner rundt omkring i byen, da statsbudsjettet ble lagt fram på fredag og det var spesielt et punkt som skapte litt uro, så på søndag ble det meldt om Banda i hele byen, noe som betyr streik. Vi fikk kun bevege oss litt rundt hotellet, noe vi også gjorde. To ganger opplevde vi folk begynte og rope, og de som eide butikkene desperat tok inn det av varer som stod ute, og var klar til å stenge butikkene i tilfelle demonstrasjon, men det ble ingen demonstrasjon da i nærheten av oss, men det var flere demonstrasjoner rundt i byen som førte til at flere ble skadet. Ellers gjorde vi ikke så mye denne dagen, så litt film og slappet av.

På mandag var vi på den norske ambassaden. Den norske ambassaden var et helt nytt moderne bygg, som så ut som en annen planet i forhold til resten av bygningene i Kathmandu, her møtte vi en som jobbet på ambassaden å registerte oss som beboende i Nepal, vi ble også invitert på vafler på fredag. Deretter besøkte presidenten av Røde Kors Ungdom i Nepal, presidenten av Røde Kors ungdom her i Nepal er en eldre mann, da de har et helt annet oppsett enn i Norge, han var dessverre syk da han nettopp hadde hatt nyreopperasjon i Thailand, derfor dro vi hjem til han, han var en svært hyggelig mann.

På kvelden dro vi på en pizza restuarant med utrolig god mat, og senere dro vi og drakk smoothies som dessert på en smoothis og juice bar.

Vi bor for øyeblikket i Thamel som er turistområdet i Kathmandu, og som de fleste turiststedene rundt omkring i verden blir du sport om hvor du er i fra, de fleste later som de kjenner til Norge, noen kan også en frase eller to; men en kveld når vi var og spaserte ble vi igjen sport det samme spørsmålet, det neste spørsmålet var så hvor i Norge vi var i fra, og både jeg og Marina svarte. Etter vi hadde sagt hvor vi var i fra ramset han opp navn på kanskje 20-30 steder i Norge, og da var det ikke kun snakk om store byer som Oslo, Bergen og Trondheim, nei, han nevnte alt fra Grong til Tana, hvor han hadde lært dette sporte vi aldri om, men imponert ble vi.

Flere steder kan man se hakekors på dører til de ulike kontorene, men for dem har hakekorset en helt annen betydning og også et helt annet navn, for dem bringer dette symbolet lykke i
forretningene slik jeg forstod det.

De fleste av dere har sikkert lest eller sett Drageløperen, der de har drager i luften og prøver å kutte hverandres drager, dette er også noe de praktiserer i Nepal, om noen uker er det en veldig stor festival som heter Dasain, den største høytiden for hinduer, under festivalen er det også vanlig med turneringer der de prøver å kutte dragene til hverandre. Bildet er av noen barn som prøvde og kutte hverandres drager, jeg tok bildet på vei til kontoret.

I dag har det regnet veldig og flere av gatene ble oversømt i løpet av kort tid. Dette er bilde fra veien når vi kjørte hjem i fra kontoret i dag. Man finner kyr overalt i trafikken eller en ku som ligger og hviler i veikanten, denne kua ville ikke flytte seg, så vi måtte kjøre rundt den. Grunnen til at det er kyr overalt er at de er hellige for hinduistene, men jeg vil ikke påstå at de blir så godt tatt vare på fordet om.

5 kommentarer:

Sigrid sa...

Hei.
Kjenne du Dwarika som var deligat i norge i fjor?

Benedicte Olsen sa...

Ja, kjenner han! Vi har jobbet sammen nå den siste uken her i Kathmandu.

Sigrid sa...

Så kult. Kjenner han fra han bodde her i Norge. Du må hilse han fra meg! Sigrid fra Finnmark.
Kom faktisk helt tilfeldig inn på bloggen din også kjenner du en jeg kjenner. verden er liten!

Benedicte Olsen sa...

Det skal jeg gjøre, jeg møter han i morgen:) Ja, verden er liten!

Sigrid sa...

Så bra:) Takk^^