tirsdag 9. desember 2008

Kastesystemet

Ekteskap er som de fleste steder noe man verdsetter høyt, men problemet her er at man kan ikke gifte seg med hvem man vil, vedkommende man gifter seg med må både komme fra samme etniske gruppe og samme kaste. Vår ene venninne har funnet mannen i sitt liv, hun har selv funnet den hun vil gifte seg med, noe som faktisk er litt uvanlig, da man som oftest gifter seg med vedkommende foreldrene dine velger for deg. Problemet med drømmemannen hennes er at han er fra en lavere kaste, vår venninne er fra den høyeste kasten, mens drømmemannen er fra Chitri kasten, som er den nest høyeste kasten, de har matchet den etniske gruppen, men ikke kasten. Faren til vår venninne vil ikke at dem skal gifte seg, men hun har gjort noe uvanlig og har faktisk bestemt seg for å gifte seg med han, selv om hun da går i mot sin far, så i februar skal jeg og Marina i bryllup og vi gleder oss veldig.

På kontoret er det for tiden to andre frivillige som skal jobbe her i to måneder, vi har forskjellige oppgaver, men har samkjørte oss fram mot Verdens HIV og Aids dag. Daniel er fra England og Asikha er fra Nepal. Hver uke har de en dag der de setter fokus på et tema, den ene uken hadde Daniel og hans medarbeider en informasjonsdag om Kastediskriminering, noe som er et relativt stort problem her i Nepal.

Fakta om kastesystemet (det er godt mulig jeg har enkelte skrivefeil når det gjelder navn på de ulike kastene og gudene)

Kastesystemet kom opprinnelig fra India, og er mer enn 2000 år gammelt. Kastesystemet stammer fra hinduismen, man tror at guden Brahmin ”fødte” 4 kaster, som alle kom fra ulike kroppsdeler på han, munnen (Brahmin), hendene (Chitri), knærne (Vaishya) og under føttene (Sudra). Hver kaste fikk ulike oppgaver, Brahmin var de religiøse lederne, Chitri var krigerne eller hadde de politiske postene, Vaishya var foretningsmenn og Sudra den laveste kasten var tjener, skredder eller det som gjenstod av arbeidsoppgaver.

I dag blir det praktisert en eller annen form for kastesystem i 9 land (ikke alle disse er like og ikke alle stammer fra India), blant annet India, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Senegal, Mauritania og Bangladesh. Det er ca. 250 millioner mennesker på verdensbasis som er påvirket av et kastesystem. Kastesystemet kom til Nepal i ca. år 400-800. I Nepal er det i dag 103 kaster, her blir også alle etniske grupper regnet som kaster. Kastesystemet har blitt praktisert siden det ble innført og har i enkelte tidsepoker blitt lovliggjort. Den laveste kasten Sudra er delt opp i flere kaster, og den laveste er Dhalit (det er 26 undergrupper av dem), ”dem man ikke skal røre”, først i 1964 ble det innført en lov som tok bort konseptet om at man ikke skal røre eller de kan røre andre av høyere kaste. Kastesystemet ble først ulovig i 1990, samme år som demokratiet ble innført til Nepal (har kommet og forsvunnet noen ganger).

Selv om det i dag er ulovlig blir det enda praktisert, spesielt på landsbygda, men i byene ser man lite til trakasseringen, men man ser enda tydelig at det er de høyere kastene som holder de høyeste stillingene og vervene. Engelskmannen, Daniel, bor hos en dhalit familie her i Nepal og opplever dette daglig, da hans familie ikke for lov å gå inn i huset til noen av høyere kaste, men alle kan komme og gå slik de vil i husene til dhalitene. Diskrimineringen har blitt mindre enn den var før, da dhalitene som også er hinduister ikke fikk tilgang til de hinduistiske templene, dette skal i teorien være borte nå, men teori og praksis stemmer ikke alltid.
Noen bekjente av oss bodde på hotell i nabo byen, Dhulikel, her finnes et kjent hinduistisk tempel, direktøren på hotellet sa da rett ut til dem at hvis de var dhaliter skulle de bare glemme å dra til templet.

Per dags dato er det bare 2 % av lærerne i Nepal som er dhaliter, dette kommer av at de fleste dhaliter har dårlig økonomi og dermed ikke har råd til høyere utdanning. Før var det også slik at dhalitene ikke fikk avgang til de samme skoleklassene som andre kaster noe som gjorde at de fikk dårlige skolegange, dette er noe som enda henger igjen.

Det er flere aspekter av livet som blir påvirket av kastesystemet, selv om det i teorien er dødt, blir det praktisert av stort sett alle, da alle er fullt klar over hvilken kaste de er og ikke minst hvilken kaste andre er.

Ingen kommentarer: