torsdag 30. april 2009

En liten oppdatering (eller kanskje stor)

Nå er det to uker siden besøket i fra Norge dro og jeg er tilbake i jobb. Det er dessverre eksamenstid for tiden i Nepal, noe som betyr at det ikke er så mye arbeid for meg og Marina for tiden. Vi jobber med noen prosjekt, og med festivaler og noen turer til Kathmandu i ny og ne går tiden raskt. Det er helt utrolig å tenke at vi bare har 6 uker og 1 dag igjen i Nepal. Det føles både godt og veldig trist. Jeg gleder meg til å komme hjem til alle hjemme, men det vil også være utrolig trist. Vi har i det siste tenkt over ting vi kommer til å savne og ting vi ikke kommer til å savne. På listen over ting vi ikke kommer til å savne er trafikkork, søppel i gatene, fløyting av bilene i gatene og strømsparing. På listen over hva vi kommer til å savne, kommer alle folkene på topp, uten tvil. Tanken på at ikke vet når jeg vil se de igjen er tung, men jeg vet at jeg vil komme tilbake engang jeg vet bare ikke når.

En liten liste over høydepunktene de siste ukene:

Jeg og Marina dro på besøk til våre tre småsøsken og endte opp med å danse med bestemoren og moren deres er slike øyeblikk som er vanskelig å beskrive og noen jeg vil savne veldig. Noen dager senere fikk vi besøk av dem. En av dem mamma jobber sammen med har kjøpt de noen varme dresser til vinteren slår til igjen, og de fikk prøvd disse og likte dem kjempe godt. Sirsika (3 år) fikk også min gamle kjole som jeg brukte når jeg var liten. Mest fascinerende med besøket for Sirsikas del var doen vår. Hun syntes det er veldig fascinerende med et vestlig do og vi fant henne stadig vekk inne på doen hvor hun fortsatte å skylle den, igjen og igjen.

Sirsika i sin nye minni-kjole som jeg brukte som liten. Vi spilte ludo, men Sirsika kunne ikke hive terningene uten å riste dem i en kopp først.




















Jentene i sine nye dresser, med noen de aldri har sett før. En refleks.
















Vi fant ikke Sirsika noen steder, helt til vi kom på at vi måtte lete på doen.




















Jeg og Marina var på et utested i Kathmandu. Vi hører noen gutter sitte og snakke om oss i bakgrunnen og etter noen minutter tar de kontakt med oss. Han ene kan raskt konstantere at han ene ”loves you”. Vedkommende er ganske full og jeg tar hele hendelsen lite seriøst. Det går ikke lang tid før jeg igjen kjenner noen som pekker meg i skulderen. Han spør da om han kan sitte sammen med oss. Før jeg rekker å svare sitter han seg sammen med oss. Han kan da fortelle at han(nepaleser) er her i baren sammen med en fra Nederland og begynner å legge ut hvor mye han elsker meg og om ikke vi kan gifte oss. Etter noen minutter kommer også vedkommende fra Nederland til bordet vårt. Han forklarer at han hadde møtt på denne gjengen i dag og de hadde fortalt at de hadde et stort ønske om å snakke med europeiske jenter, men de syntes dette var veldig skummelt. Han hadde da fortalt at vi var helt vanlige jenter og at han i dag skulle hjelpe dem og lære dem å sjekke europeiske jenter. Vi hadde altså blitt prøveprosjektet deres; å sjekke opp europeiske jenter, steg 1. Så da var nok ikke min sjarm som gjorde at han fortalte at han elsket meg, han skulle bare lære seg hvordan man skulle gjøre det. Det første man sier når man møter en europeiskjente er ikke at man vil gifte seg med henne, eller hva?

Vi tar ofte bussen mellom Kathmandu og Banepa, en avstand på ca. 3 mil. Noe som i Norge vil ta ca.25 minutter, tar mellom 45 minutter – 1 time hvis man er heldig. Det er ofte streiker i Nepal, der man rett og slett blokkerer veien. Dette var også tilfellet på onsdag. Da vi måtte kjøre i kolonnekjøring tok turen tre timer. På bussen begynte jeg å lage et smykke og etter hvert ble alle i bussen svært interessert i hva jeg holdt på med og jeg fikk stadig flere tilskuere. Etter en stund fikk jeg problemer med å feste den ene perlen på armbåndet, da fikk jeg råd fra flere av passasjerene og flere assisterte. På bussen er det alltid en som går rundt og tar i mot penger, det var vedkommende som også fikk perlen igjennom tråden. Det er rart hvor lett man engasjerer mennesker her. Historien ender ikke her, for på turen tilbake med bussen var det heldigvis mindre trafikk, men jeg var desto uheldigere. Vi har hele tiden blitt advart mot tyveri på bussen. Vi har vært veldig heldige og ikke mistet noe, helt til i går. En gjeng på fem gutter klarte å komme seg ned i sekken min i øverste lomme. De fikk ikke den store gevinsten, mitt selvlagde armbånd, lommekniven min, noen penner og nøklene mine var det de fikk med seg. Guttegjengen begynte å skifte plasser og en av dem stilte seg ved siden av meg og la sin sekk over min sekk slik at jeg ikke så den øverste lommen. Jeg hadde sekken i fanget mitt og fikk også nå den andre sekken. Jeg tenkte ikke så mye over det, før jeg så at han hadde hånden sin i nærheten av lommen og før jeg fikk tenkt meg om var de ute av bussen. Jeg var heldig og mistet ikke noe stort, jeg som vanligvis pleier å ha pengene eller mobilen i lommen han var i, hadde flaks i uflaksen.

Billettmannen fikser armåbåndet
















Den ene dagen på kontoret roper Triratna, en av våre arbeidskollegaer på meg. Jeg går inn på kontoret og på nepali forklarer han at de er en gjeng med skolebarn under som skal holdes disseminering for. Jeg prøver å spørre om hvem som skal holde denne, og får svaret dere. Jaha, tenker jeg, oss. Når da, spør jeg igjen. Nå, er svaret jeg får. Altså fleksibiliteten til en ungdomsdelegat slår alltid til, og på sparken holder vi et foredrag for ca. 30 skolebarn om Røde Kors. Det skal sies at vi har holdt dette uendelig mange ganger og kan stoffet godt.

Vi var på enda en festival på tirsdag og skal på enda en i morgen. På tirsdag var vi i Nala, som er nabolandsbyen til Banepa, hvor vår kontaktperson bor. Vi var invitert sammen med de andre på kontoret. Det er en 30 minutters spasertur til Nala og vi brukte muligheten til å gå. Gokkol, en av våre arbeidskollegaer kunne fortelle at han pleide å se på fashion TV og var svært fasinert over hvordan de gikk på catwalken. Dette ville han så vise til oss, og på sin beste måte gikk han fram og tilbake og virket på rumpen, før han stoppet opp og fikk knekket i håndleddet.

“In Norway they milk the cow with robots”, dette utsagnet ble fortalt av en tidligere fredskorpsdeltager som har bodd I Norge i ett år og jobbet med jordbruk. Det skal sies at jordbruket er som tatt 100 år bak i tid i Norge, så sjokket for en som driver med jordbruk i Nepal må være stort når man kommer til Norge.

I går møtte vi en av våre tidligere arbeidskollegaer som er forflyttet til et annet distrikt. Han tok oss med sammen med noen av sine nye arbeidskollegaer til et nepalsk utested, hvor de danser nepalsk folkedans og synger. Dansingen til enkelte er utrolig fascinerende og du ville trolig ikke fått noen norske gutter til å danse slikt før eventuelt langt ut på natten, når de har fått et glass eller to for mye å drikke. Det var også en som til og med nepaleserne syntes ikke passet helt på dansegulvet, og fikk kallenavnet kobramannen og ”broken-dance-man”. Etter en stund slengte vi også oss med i dansen og fikk senere spørsmålet av en kjent folkesanger om vi var profesjonelle dansere. Lattermildt kunne jeg og Marina konstantere at dette var vi ikke. Sangene de synger kalles dori, dette vil si at kvinnene og mennene synger fram og tilbake til hverandre, det er svært fascinerende og kan sies å være måten nepalsere flørter med hverandre.

Jeg får instruksjoner før vi skal på dansegulvet

















Marina og Nim Raj i full sving

tirsdag 21. april 2009

Mye inntrykk!!

Enkelte ting er så utrolig vanskelig å beskrive og enda vanskeligere å forstå. Selv om man leser om noe og prøver så godt man kan, å forstå det som står skrevet, blir virkeligheten alltid så utrolig mye annerledes og til tider så mye vanskeligere å takle. Slik følte jeg det til tider når jeg hadde besøk i påsken. Ting jeg har skrevet om på bloggen og prøvd å forberede dem på ble til tider for hard kost som både førte til tårer, men også mye latter. Nepal er et av verdens fattigste land og man lurer til tider på om utviklingen noen gang vil nå Nepal. For norske øyne søppel i gatene, gatebarn, utpreget fattigdom og veier som ikke kan beskrives, føre til utrolig mye inntrykk som tar tid å fordøye.

Søppel i gatene
Fra Besøk fra Norge



Vi startet mildt og bodde på et finere hotell i Kathmandu med basseng, før vi dagen etterpå dro til Banepa for å se mitt nye hjem. Vi bodde hele gjengen hos meg, og Sobha tok godt vare på oss. Det ble Dahl Bhat flere ganger og for mamma ble synet av nepalesere som spiste maten med hendene sine et kvalmende syn. Daniel stakkars ble matforgiftet, noe som førte til litt panikk når vi spiste Dhal Bhat hos Sobha, da han besvimte under middagen. Etter noen dager med intense dobesøk ble han heldigvis bedre igjen. Samtidig som Daniel var syk var det bandha(streik) i Nepal noe som førte til at vi fikk en stille og rolig dag i Banepa. Hvor dem møtte de jeg jobber sammen med og enda en runde med Dhal Bhat på kvelden med de på kontoret.

På besøk hos Sobha og familie
Fra Besøk fra Norge


Mamma, pappa, Bestefar og Gokkol
Fra Besøk fra Norge


Meg, mamma og småsøskene mine
Fra Besøk fra Norge


Pruting må til når man handler
Fra Besøk fra Norge


Mamma sammen med noen vakre blomster
Fra Besøk fra Norge


Daniel er også skeptisk til matspising med hendene
Fra Besøk fra Norge


Da streiken ble avblåst tok vi turen opp til Nagarkot i håp om å se fjellene. Veiene opp til Nagarkot er av dårlig kvalitet og at det var mørkt når vi kjørte opp tror jeg var positivt, for hadde det vært lyst ville alle sett at neste stopp hadde vært et stup og et par hundre meter rett ned. Neste dag gikk vi fra Nagarkot til Banepa og selv om det var overskyet fikk vi oss en fin tur gjennom landsbyene i Nepal. Midt opp på fjellet møtte jeg til stor overraskelse en av jentene som vi har jobbet med, hun var tilbake hjem etter skolen. Hun har en skolevei på ca. 3-4 timers gange hver dag. I Nepal bor det mennesker overalt, bokstaveligtalt.

I Nagarkot. Du kan se endel av veiene på bildet, men det er verre en det ser ut til
Fra Besøk fra Norge


Tilbake i Banepa ble det avskjed med Banepa før vi satte kursen mot Kathmandu igjen og turen mot rafting og Chitwan for safari. Opplevelsene ble mange og mang en grense ble sprengt. Det verste tror jeg var veiene, som førte til at enkelte søkte til høyere makter for å overleve. Disse veiene er nå blitt en del av hverdagen min, men ble til tider alt for stor kost for mitt reisefølge. Det hjalp sikkert heller ikke at vi så opptil flere dødsulykker og biler som var kjørt utenfor veien uten håp i å overleve.

Jeg lar bildene fortelle fra raftingen og Chitwan:

Klar for å rafte
Fra Besøk fra Norge


Fra Besøk fra Norge


Inne på rommene i Chitwan
Fra Besøk fra Norge

Fra Besøk fra Norge


På fugletitting
Fra Besøk fra Norge


Solnedgangen
Fra Besøk fra Norge


På elefanttur
Fra Besøk fra Norge


Elefantbading
Fra Besøk fra Norge


Fra Besøk fra Norge


Fra Besøk fra Norge


Fra Besøk fra Norge


Trommekurs
Fra Besøk fra Norge


Båttur
Fra Besøk fra Norge


Siste dager i Kathmandu:

Daniel i en tempeltrapp som Beatles flittig brukte når de røkte hasj
Fra Besøk fra Norge


Mamma og de hellige Sadhusmennene ved det største hinduistriske tempelet i Kathmandu
Fra Besøk fra Norge


Tempelet er bebodd av aper, blant annet han her
Fra Besøk fra Norge


Daniel fikk laget seg en glimt t-skjorte
Fra Besøk fra Norge


Etter en fantastisk tur i Chitwan var det tilbake til Kathmandu og bassengkanten. Renate og Ørjan satte kursen mot Thailand, mens vi hadde noen dager med avslapping etter noen hektiske dager med utrolig mye inntrykk. Selv om det er mye man kan ta tak i når det gjelder Nepal, tror jeg alle var svært fornøyd og likte Nepal godt. Det var utrolig godt med besøk, og jeg fikk den beste bursdagsgaven jeg kunne fått, nemlig besøk fra Norge.

lørdag 18. april 2009

Første stopp India

Etter litt for lang tid får jeg endelig blogget, mangel på internett er dessverre en ganske stor faktor og ting tar tid i Nepal, noe de som besøkte meg fikk oppleve.

Første stopp i påskeferien ble Delhi, etter en del timers venting på flyplassen i Delhi fikk alle endelig gå ut av flyet og gjensynsgleden var stor på Indira Gandhi International Airport. Hotellet var booket på forhånd og henting var bestilt, men ting blir ikke alltid som planlagt i Østen. Hotellet trodde vi bare var 4 stykk, og vi måtte dermed sendes til hotellet i to drosjer som ikke tilhørte hotellet. Dette visste seg å bli et problem for da de hadde sluppet oss av på et hotell og vi kommet inn i resepsjonen, påstå dem at de ikke hadde bestillingen vår. Panikken grep oss noen sekunder, før det visste seg at vi var blitt sendt til galt hotell… Hotellet vi var på var svært medgjørelig og hjalp oss å bestille taxi, selv om de skulle ha blodpris da de mente hotellet lå svært langt unna. Etter noen minutter hentet drosjen oss og kjørte oss til hotellet, vi merket etter hvert at vi kjørte i ring og skjønte ikke hvorfor han gjorde dette før noen dager senere, da jeg og Daniel tok oss en spaser rundt i området rundt hotellet. Hotellet vi hadde blitt sendt til, lå kanskje 1-2 minutter gåavstand til hotellet vi skulle bo på.

For de andre ble dette første møtet med Østen, for meg var det nesten som å komme til Europa igjen. Sammenlignet med Nepal, har India et noenlunde system på ting og ting er i noen grad mer moderne. Det var samtidig fascinerende å se hva som gjorde dem fasinerte, ting som nå er blitt helt hverdaglige for meg og som jeg ikke stusser over engang.

Vi fikk i løpet av våre dager i India, dratt til Agra for å se Taj Mahal og dratt på sightseeing i Delhi. I Delhi besøkte vi flere steder enn hva bildene viser, blant annet Lotustempelet, India Gate og regjeringsbygningene. Turen til India var spennende, men veldig intens og jeg tror vi alle var enige om at det var godt å komme til Nepal:)

Førsteklasse, med toget på vei til Taj Mahal, Agra

Fra Besøk fra Norge


Mamma og pappa foran Taj Mahal, i følge mamma; den berømte benken Charles og Diana satt på før de skilte seg
Fra Besøk fra Norge



I India er det svært populært å ta bilde av hvitemennesker. Dette synes pappa var svært fasinerende og ville selv ta bilder av noen indere.
Fra Besøk fra Norge


"Tuk-Tuk"
Fra Besøk fra Norge


Flere ekstremsporter ble prøvd ut. Denne gang, krysning av jernbanen i bekmørket
Fra Besøk fra Norge


Foran fortet i Delhi. Noen forskremte unger blir plassert foran Daniel og meg, mens foreldrene fort tar bilde, før barne springer redde fra oss
Fra Besøk fra Norge


For å entre den største moskeen i India måtte jentene kle på seg kjole og guttene skjørt
Fra Besøk fra Norge


Slangetemmeren synger fram slangen

Fra Besøk fra Norge


"Ikke fullt før noen faller av?"
Fra Besøk fra Norge

onsdag 15. april 2009

Happy new year 2066

Nå har jeg hatt et etterlenget besøk i fra Norge. Det var utrolig deilig med to uker fri og muligheten til å vise fram min nye hverdag. Ting som er blitt helt vanlig for meg, hadde de til tider vanskelig å forstå at jeg taklet. I løpet av besøket har det vært mye inntrykk, og vi har reist mye rundt i Nepal. Høydepunktene for min egen del har vært rafting og elefantbading, men besøket kom selvsagt på førsteplass. Nå er alle dratt hjem og jeg er tilbake på jobb.



"Bursdagsgave fra Tora:) Sørlandschips. Gjett, om jeg ble glad. Tusen tusen takk :D"
Fra Besøk fra Norge


"Smågodt fra mamma og pappa. Nam nam. Godt med norsk godter"
Fra Besøk fra Norge


Dette blir ikke noe langt blogginnlegg, da jeg heller skal skrive et lenge i morgen, men jeg villle bare ønske alle Godt nytt år.
Godt nytt år? Jo, her har de sin egen kalender. Så hvis mamma og pappa var i tvil, så trenger de ikke det lengre, de fikk faktisk oppleve nyttårsaften til år 2066.

Happy New Year 2066!
Fra Besøk fra Norge


Nedtelling til nyttår. 10,9, 8......3,2,1 Happy new year 2066
Fra Besøk fra Norge